Karabasan Nedir?

Karabasan Nedir?
Karabasan, halk arasında genellikle uyku durumunda hissedilen felç ve baskı hali olarak bilinmektedir. Durumu yaşayan kişi, uyandığını zanneder fakat hiçbir şekilde konuşamaz, hareket edemez ve çoğunlukla üzerinde bir ağırlık hissi hissederek boğulduğunu düşünmektedir. Bu durumun bilimsel açıdan açıklaması ise “uyku felci” olarak adlandırılır. Çoğu zaman uykuya dalma sırasında ya da uykudan uyanma anında oluşmaktadır.
Karabasanın Bilimsel Açıklaması Nedir?
Karabasan yaşayan kişi, o anda REM uykusundadır. REM evresinde kişinin beyni aktif şekilde çalışmaktadır fakat vücut kasları geçici bir süreliğine felç geçirmektedir; bu oldukça doğal bir durumdur çünkü rüya görme esnasında vücudun hareket etmesini engeller. Fakat, bazı durumlarda beyin uyanma esnasında bu felç durumundan çıkamaz ve kişinin bilinci açıkken dahi hareket edemez. Bu duruma işte karabasan denmektedir.
Görsel ve Duygusal Halüsinasyonların Yaşanması
Karabasan durumunu yaşayan bir kişi o esnada yalnızca hareketsiz kalmamakla birlikte, aynı zamanda halüsinasyonlar ile birlikte yoğun bir korku hissine de kapılabilir. Bulunduğu oda içerisinde farklı birisi varmış gibi algılayabilir, kendisinin üzerindeymiş gibi düşünebilir, hiç görmediği varlıkları duyabilir. Bu gözüken şeyler çoğu zaman ürkütücü ve tehdit edicidir. Halk arasında bu etkiler sebebiyle karabasana “kötü ruh” ya da “cin” inançları da yakıştırılmaktadır.
Karabasanın Nedenleri Nelerdir?
Karabasanın oluşmasının sebepleri çoğu zaman uykusuzluk, stres, sırtüstü yatma, düzensiz uyku saatleri ve bazı psikolojik etkenler ile ilişkilendirilebilir. Travmatik yaşantılar ya da uyku bozuklukları da karabasan oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Uyku felci, çoğu zaman zararsızdır fakat düzenli bir şekilde tekrar ediyor ise bir uzman doktora danışmakta fayda vardır.
Karabasan Nasıl Önlenebilir?
Karabasan yaşamamanız için düzenli bir uyku düzenine sahip olmak, stresinizi yönetmeyi iyi öğrenmek ve yan şekilde yatmak size faydalı olabilir. Ağır yemeklerden kaçınarak mide bozukluklarının önüne geçmeli, uyku hijyeninize dikkat etmeli ve uzun süreler ekran ışığına maruz kalmamak oldukça önemlidir.


- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil