Psikolojide Eski Sevgiliyi Unutamamak Ne Anlama Gelir ve Nedenleri Nelerdir?

Eski sevgiliyi unutamamak, birçok kişinin hayatında bir kerede olsa deneyimlediği bir durumdur. Eski sevgiliyi unutamamanın psikoloji bilimine dayanan bazı nedenleri bulunur. Gelin, psikolojide eski sevgiliyi unutamamanın anlamına ve durumun nedenlerine birlikte göz atalım.
Psikolojide Eski Sevgiliyi Unutamamak Ne Anlama Gelir?
Psikolojide eski sevgiliyi unutamamak, bireyin genel psikolojik durumu ve travmaları gibi çeşitli etkenler göz önünde bulundurularak değerlendirilebilir. Psikoloji bilimine göre eski sevgiliyi unutamamanın altında yatan nedenler ve anlamlar şunlardır:
Çok Güçlü Duyguların Hissedilmesi
Aşk, sadakat ve tutku gibi duygular oldukça güçlüdür. Bu duyguların ortadan kalkması ve bu duyguları yaşatan kişiyi unutmak da oldukça zordur. Bu yüzden bir birey eski sevgilisini unutamıyorsa bu durum çok güçlü duygular hissettiğini gösterir. Kendinizi doruklardaymış gibi hissetmenize sebep olan bir eski sevgilinizi unutamamanız sizin güçsüz ya da iradesiz olduğunuzu göstermez.
Manipüle Edilmiş Olmak
Psikolojik manipülasyon, oldukça tehlikelidir. Özellikle de romantik ilişkiler gibi samimiyetin had safhada yaşandığı ilişkilerde psikolojik manipülasyon, bireyin o ilişkinin etkisinden çıkamamasına sebep olabilir. Love bombing ya da gaslighting gibi psikolojik manipülasyon teknikleri, size acı veren bir ilişkiyi ve toksik eski sevgilinizi unutmanıza engel olabilir.
Kaygılı Bağlanma Stili ile Bağ Kurmak
Kaygılı bağlanma stiline sahip olan bireyler genellikle eski sevgililerine unutmakta zorluk çekerler. Ünlü psikolok Mary Ainsworth tarafından ortaya koyulan bağlanma teorileri arasında yer alan kaygılı bağlanma, kişinin karşı tarafa bağımlı hale gelmesine ve ilişkinin bitişini kabullenememesine sebep olur. Bu yüzden bir insan çok uzun süreler boyunca eski sevgilisini unutamaması, kaygılı bağlanma stiline sahip olduğunu gösterebilir.
İlişki Esnasında İstismar Edilmiş Olmak
İstismar edilmek bir insanın psikolojisinde büyük hasarlara yol açan bir durumdur. İlişkide fiziksel, cinsel, sözlü ya da psikolojik olarak istismar edilmek travma sonrası stres bozukluğu gibi birçok psikolojik problemle karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Bu psikolojik problemler, psikolojik sağlamlığınızı ve doğru düşünme yeteneğinizi etkileyerek sizi istismar eden partnerinizi bile özlemenize sebep olabilir.
Eski Sevgilinin İdealize Edilmesi
Bazı psikologlara göre aşk, idealize etme davranışı ile karakterize bir duygudur. Bir insanı idealize etmek demek onu ilahlaştırmak, onun kusurlu yanlarını görmemek ve onu mükemmel biri gibi görmeye başlamak demektir. Eski sevgilinizi ilişki içerisinde ya da ilişki bittikten sonra çeşitli sebeplerden dolayı idealize etmiş olabilirsiniz. Bu idealize etme davranışı, eski sevgilinizi unutmanıza engel olabilir.
Düşük Benlik Saygısı
Düşük benlik saygısı, genellikle sevgi görmeden büyüyen ve travmatik deneyimlere sahip olan bireylerde görülen bir psikolojik sorundur. Düşük benlik saygısına sahip olan bireyler genellikle kendilerine yönelik olumsuz düşüncelere sahiptirler ve her negatif deneyimde kendilerini suçlarlar. Bu yüzden bireyin kendi hataları yüzünden bitmeyen bir ilişkiyi ve ona zarar veren bir partneri bile aklayarak özlemesi söz konusu olabilir. Buna ek olarak düşük benlik saygısı, bireyin sevilmeyeceğine yönelik güçlü düşünceler geliştirmesine sebep olabilir. Sevilmeye değer olmadığını düşünen bir insan onu sevebilecek tek kişinin eski sevgilisi olduğunu düşünerek de onu unutamayabilir.
Konfor Alanından Çıkmak ve Rutinin Bozulması
Bazı romantik ilişkiler, bireyler için konfor alanı ve rutin sunar. Örnek olarak işlerinizi beraber hallettiğiniz, sürekli olarak sohbet ettiğiniz ve sizi çeşitli yönlerden destekleyen bir partner sizin konfor alanınız ve rutininiz haline gelebilir. Bu kişiden ayrılmak demek konfor alanından çıkmak ve rutinin bozulması anlamına gelir. İnsan, konfor alanından çıkma ve rutinleri bozma konusunda zorluk çeken bir canlı olduğu için eski sevgilisini konfor alanına ve rutine dönme isteğinden dolayı da özleyebilir.
Yalnızlık Korkusu
İnsan, doğası gereğince sosyal bir canlıdır. Hem soyut hem somut yönden desteklenmeye ihtiyaç duyan insan, partnerinden ayrıldıktan sonra yalnız kaldığı için partnerini özleyebilir. İlişki bittikten sonra romantik ilişkinin getirisi olan desteği görememek, derin bir yalnızlık duygusuna ve bu yalnızlığın sürekli hale geleceğine yönelik bir korkuya sebep olabilir. Bazı bireyler bu duygularla partnerlerini unutamadıkları bir melankolik döngünün içerisine girerek mücadele ederken bazı bireyler ise hızlıca yeni bir ilişki arayışına girebilirler. Ancak her iki davranış da uzun vadede zararlıdır ve bir ilişkinin bitişinden sonra sırf yalnız kalma korkusu ile psikolojik sağlığa zarar verecek adımlar atmamak gerekir.


- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil