Tarihe Yolculukta Cadılar Bayramı Kökeni Nedir?

Halihazırda çokça kullanmasıyla adından söz ettiren cadılar bayramı kökeni nedir? Her dinden ve dilden insanın kutlamalar yaptığı bu partilerin nereden geldiğini merak ediyor musunuz? Sanat eserlerine yansımaları bulunurken film ve dizilere konu olması da merak etmemizi sağlıyor. Bununla birlikte bir tür eğlence olan partilerin aslında neden yapıldığı da çok fazla bilinmiyor. Şimdi, tarih yolculuğunda Webtabi okuyucularını çok çok geçmiş bir döneme ve medeniyetine götürüyoruz.
Keltler Kültürü Cadılar Bayramı
Büyük bir kültürün ürünü olan Cadılar Bayramı kökeni Keltlere kadar gidiyor. Savaşçı olmalarının yanı sıra çiftçilik yapan Orta Avrupa merkezli bu topluluk, Britanya Adası’na geçti. Kısaca ifade etmek gerekirse hala yansımaları bulunması da özgün olmalarıyla ilgilidir. Geleneklerine son derece bağlı ve kültürlerini koruma tutkusuna sahiptir. Bundan dolayı İngiliz Geleneği anlayışı ortaya çıkarken aynı yapıda olduklarını söylemek de yanlış olmaz. Peki, Cadılar Bayramı ile Kelt Halkı arasında nasıl bir bağ vardır?
Cadılar Bayramı Kökeni
Zamanında Keltler için tarım çok önemliydi. Bundan dolayı yaz ve bahar dönemlerinin bitmesiyle birlikte hasat mevsimi son bulurdu. Bundan dolayı doğanın artık canlı olmaması ve verim vermemesi nedeniyle 31 Ekim günü Cadılar Bayramı etkinliği yapılırdı. Bu etkinlikle ölüler dünyasının kapısı çalınır ve doğa için adım atılırdı. Kışın zorlu doğa koşullarından korunma adına kötü ruhlarla mücadele ederdi Keltler. Bu kapsamda evlerini korumak için büyük ateşler yakardı insanlar. Kötü ruhların tanımaması için ise farklı kostümlere girerlerdi. Değişik maskeler takarak hayatlarını yaşarlardı. Böylelikle asla kötü ruhların kendilerini tanımayacağına dair inançları vardı. Eğer kötü ruhlar tanımazsa beni de öldüremez, düşüncesi hakimdi. Zarar görmeme adına kış döneminin başlangıcını bu şekilde geçiren Keltler büyük bir inancı Hristiyanlık içerisine dahil etti. Önceleri Azizler Günü Arifesi olarak kutlanan bu bayram, “Halloween” ismini aldı. Bununla birlikte “Cadılar Bayramı” olarak yüzyıllardır devam eden bir gelenek oldu.
Günümüzün Cadılar Bayramı
Elbette ki şimdilerde Tanrı, kötü ruh ya da korkutucu durumlar olmasa da Cadılar Bayramı kökeni buradan gelir. Ayrıca bir dini motif etkisi de söz konusudur. Ancak artık hemen her dinden insanın farklı kostümler giyerek partilere katıldığı bir etkinlik oldu. 19.yüzyılda Amerika’nın eğlence dünyasının bir ürünü olması ise alışveriş çılgınlığını beraberinde getirdi.
Cadılar Bayramı Renkleri
Yakılan mum bulunan turuncu bal kabakları temsil olmakla beraber ölülerden korunma amacı taşır. Bununla birlikte korkunç yüz ifadeleriyle bal kabaklarının süslenmesi de yine bir gelenektir. En çok kullanılan renkler ise turuncu ve siyah olurken simgesel olarak anlamları vardır. Siyah rengin ilk kaynağı şüphesiz ki ölümdür. Ancak gecenin karanlığını ve hayaletleri de sembolize eder. Turuncu ise hasat mevsiminin bittiğini gösterirken gecenin karanlık yapısını aydınlatan bir ateştir. Ateş ile karanlıklardan çıkmanın simgesi olması da turuncu kostümleri ve maskeleri öne çıkarır.

- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil