Yerli Malı Haftası Organizasyonları Nedir?

Çeşitli etkinliklerle başta okullarda olmak üzere her yerde kutlanan yerli malı haftası nereden geliyor? Söz konusu geleneğin nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi? 1946 yılından beri kutlanmaya devam eden bu haftanın önemi çok büyüktür. Her yıl 12 ile 18 Aralık tarihleri arasında olurken birçok geleneksel festival durumu da vardır. Bununla birlikte çeşitli fuar organizasyonları yapılması da söz konusudur. Başta gençler olmak üzere öğrencilerin bilinçlenmesini sağlayan bu yerli malı haftasının özellikleri nelerdir?
Yerli Malı Haftası Nedir?
Özellikle ithal edilen ürünlerin çok pahalı olması ve ülkeye yük olarak görülmesiyle ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda ülkede yetişen ürünlerin daha değerli olması üzerine devam eder. Ayrıca ülkenin kendisine yetmesini de amaçlayan bir uygulamadır. Söz konusu toplumsal uygulamanın neticesinde ekonomik açıdan zorluklar yaşanmasının önüne geçme isteği vardır. Buna dair olarak konuşmalar, etkinlikler, sempozyumlar düzenlenirken şiir, kompozisyon yarışmaları yapılır. Ayrıca yerli malı bilinçlenmesi üzerine okullar özelinde uygulamalar teşvik edicidir. Peki, yerli malı haftası tarihi nereden geliyor?
Nasıl Ortaya Çıktı?
Dünya Savaşı sonrasında milyonlarca insanın hayatını kaybetmesi büyük bir trajedi getirdi. Özellikle Avrupa ve Asya özelinde ekonomik buhranlar arttı. Türkiye’nin yeniden var olabilmesi için ise milli ekonomi modeli şarttı. Bu kapsamda Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde İzmir İktisat Kongresi gerçekleşti. 1923 yılındaki bu kongre sonrasında yerli üretim önem kazandı. Fabrikalar ve yerli ürünlerin artışı hızlandı. 1929 yılındaki Başbakan İsmet İnönü’de yerli malı kullanımın öneminin altını çizdi. Ardından gelen II. Dünya Savaşı ise çok daha büyük bir trajediye sahne oldu. 1939 ile 1945 yılları arasında milyonlarca sivil insanın hayatını kaybetmesiyle ekonomik kriz tırmandı. Bunun üzerine İsmet İnönü liderliğindeki Türk Devleti, 1946 yılında yerli malı haftası ilan etti. Her yıl 12-18 Aralık günleri yerli malı haftası olurken ülkenin ürettikleri tanıtıldı ve kullanıldı.
Yerli Malı Teşvikleri
Tarihler 1983 yılını gösterdiğinde de yerli malı kutlamaları büyüyerek sürdü. Turgut Özal Dönemi boyunca “Yatırım ve Türk Malları Haftası” çerçevesinde organizasyonlar oldu.
Buradaki önem ise vatandaşların aynı zamanda yatırım yapmasını teşvikti. Ayrıca yerli malı kullanımı sayesinde dışa bağımlılık azaldı. Ülke içi zenginlikleri tanıtma ve çoğaltma özelinde politikalar günümüze kadar devam etti. Her ne kadar azalma eğilimi olsa da hala okullar başta olmak üzere hemen her kurum içi etkinliklerde yerli malı haftası kutlanır. Bir teşvik politikası olarak günümüzde de şüphesiz ki geçerliliği sürüyor.

- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil