Hibrit Eğitim Modeli Nedir?

20.yüzyıl dünyası için son derece yenilikçi olan hibrit eğitim modeli nedir ve ne değildir? Son yıllarda gerçekleşen psikolojik deneylerde en iyi model olarak karşımıza çıkan hibrit sisteminin eğitimdeki geleceği tartışma konusu. Her ne kadar Avrupa merkezli eğitim merkezlerinde uygulamalarında başarılar elde edilse de neleri beraberinde getireceğini tam olarak bilmek pek kolay değil.
Hibrit Eğitim Modeli
Daha önce salgın dönemlerinde de kullanımı söz konusu olan hibrit eğitim modeli aslında tam olarak bilinmiyor. Çünkü genelde karma öğrenme ya da karışık öğrenme şeklinde tanımı yapılıyor. Her ne kadar hem online hem de yüz yüze eğitimin birleşimi olsa da amacı çok daha farklıdır.
Hibrit eğitim modeli sayesinde geleneksel metotların teknolojik unsurlarla desteklenmesi ortaya çıkar. Bununla birlikte yalnızca bir zorunluluktan doğmaz. Haftanın belli günlerinde yüz yüze eğitim gerçekleşirken online olarak yapılacakların listesi de bellidir. Bazı derslerin çok daha detaylı öğrenilebilmesi adına bu yöntem, çeşitli ülkelerde kullanımdadır. Online süreçlerde bilgilerin kazanılmasının yanı sıra tekrara yönelik süreçler vardır. Ayrıca çeşitli egzersizlerle öğrenme daha kolay ve bireysel hale gelir.
Sentez, değerlendirme ve analizlerin yanı sıra doğrudan bilgiyi öğrenme adına da yüz yüze eğitim belirli periyotlarla devam ediyor. Bahar döneminde üniversitelerde gerçekleşecek hibrit eğitim modeli bir birleşimi ifade eder.
Seyreltilmiş Eğitim Modeli
Okul süreleri ve saat dilimlerinde gerçekleşen azalmayı ifade eder. Ayrıca sınıflarda daha az sayıda öğrenci olmasıyla birlikte etkili öğrenme amaçlanır. Özelikle acil durumlarda yoğunlukların azaltılması doğrultusunda gerçekleşir. Salgın döneminde çoğu Avrupa ülkesinde böyle bir politika modeli ortaya çıktı. Ardından her acil durumda uygulaması da söz konusu oldu.
Hibrit Eğitim Modeli Avantajları
Yüz yüze sınıf anlayışıyla çevrimiçi bağlantılı çalışmaları birleştiren hibrit eğitim modeli nedir diye incelemeleri detaylara dökebiliriz. Burada öne çıkan yeni kavramların başında bireyselleşme gelir. Doğrudan kişinin kendisine özgü bir eğitimi almasına olanak tanımasından ötürü tercih nedenidir. Buna destek olan ilk husus ise şüphesiz ki zaman kavramıdır. Daha az zamanın dört duvar arasında geçmesi de kişiye kalan vakti fazla hale getirir. Öğrencilerin saatlerce haftanın beş günü tek bir odada tutulmasının önüne geçen hibrit eğitim modeli büyük bir yeniliktir.
Gelişimleri sadece ders ve ezber odaklı olmaması da yine hibrit eğitim modeli nedir sorusuna yanıt niteliğindedir. Kişinin kendi kendine öğrenmesini de yine mümkün kılan bu eğitim modelinde kaynakların verimli kullanımı temel prensiptir.
Kişinin zaman algısını oluşturmasına ve bunu yönetmesine de yardımcı olurken hibrit eğitim modeli, daha aktif bir öğrenme talebi ister. Ders verenin değil, ders alan kişilerin belirleyici olması aynı zamanda sorumluluk bilinciyle bağlantılıdır. Bundan dolayı ilerleyen yıllarda çevrimiçi eğitimlerin yaygınlaşmasıyla zaman ve mekan kavramından bağımsız bir süreç bizleri bekliyor olacak.
- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil