Erken Yaşlanmanın Sebepleri ve Önleme Yolları Nelerdir?

Erken Yaşlanmanın Sebepleri ve Önleme Yolları Nelerdir?
Yaşlanmak, insan hayatının en doğal sürecidir. Fakat bazı insanlar biyolojik olan yaşlarından çok daha yaşlı gözükmeye başlayıp erken yaşlanma belirtileri göstermektedirler. Böyle bir durumun oluşmasında çevresel ve yaşama biçimi gibi etkenler olduğu kadar genetik faktörler de sebep olmaktadır. Saçların erken beyazlaması, enerji seviyesindeki düşüşler ve ciltteki kırışıklıkların artması gibi belirtiler, erken yaşlanmanın temel belirtilerindedir. O halde, erken yaşlanmanın nedenleri nelerdir ve bu durumu nasıl önleriz? Bu yazımızda detaylı bir şekilde bunu inceleyeceğiz.
1. Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
Tüketilen gıdalar, insan vücudunun genel sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Kötü bir şekilde beslenen insanlar, hücrelerinin yenilenme sürecini yavaşlatarak kendilerini erken yaşlanma sürecini sokmaktadırlar. Bu sebeple tükettiğimiz gıdalara dikkatli bir şekilde yaklaşmamız gerekmekte.
- Yüksek şeker tüketimi, cildin elastik yapısının kaybolmasına sebebiyet verir. Esnekliğini kaybeden cilt orantısız şekilde sarkarak kötü bir görünüm oluşturur.
- Fast-food ürünleri ve işlenmiş gıdalar, vücudu gereksiz yere oksidatif strese sokarak erken yaşlanma sürecini hızlandırır. Bu tarz yiyeceklerin tüketimini azaltmalı, daha sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.
- Antioksidan ve Omega-3 bakımından zengin besinler tüketmek, cildinizin kırışıklığını azaltır, cildinizi parlatarak cildinizin beslenmesini sağlar. Tüketilmemesi durumunda cilt kırışıklığı artar ve sarkma durumu meydana gelir.
- Gün içerisinde yeteri kadar su içmemek, cildinizin yeterli su alamayıp mat ve kuru görünümü oluşmasına sebep olur. Gün içerisinde en az 2.5-3 litre su içmek oldukça sağlıklı olacaktır.
Tam tahıllar, sağlıklı yağlar, taze meyve ve sebzeler ve yeterli su tüketimi sayesinde vücudunuzu çok kısa bir sürede eski seviyesine döndürebilir, daha sağlıklı hissedebilirsiniz.
2. Sigara ve Alkol Kullanımı
Sigara ve alkol, vücuda zarar verip yaşlandıran en önemli dış etkenlerdendir. Sigara, ciltte kolajen üretimini azaltıp kırışıklıkların oluşmasına sebep olur. Ayrıca kırışan ciltte siyah noktaların oluşumu da başlar. Alkol tüketimi ise vücut su ihtiyacını artırarak sizi susuz bırakır ve bu durum uzun vadede cildinizin elastikliğini kaybetmesine sebep olur.
- Sigara, vücudunuzdaki oksijen miktarını azaltarak size soluk bir görünüm sağlar.
- Alkol, karaciğerin zarar görmesini sağlayarak toksinlerin artmasına sebep olur ve cilt sağlığını kötü etkiler. Kötü etkilenen her cilt yaşlanmanın daha da hızlanmasına sebebiyet verir.
Alkol ve sigara tüketimini azaltmaya çalışmak veya tamamen bırakmak, kendinize yapabileceğiniz en iyi şeydir. Bu tarz kötü alışkanlıklardan arınan cilt hücrelerinin yenilenme hızını artırarak sizin çok daha genç bir görünüme sahip oldurur.
3. Güneşin Zararlı Etkileri (UV Işınları)
Güneş ışınları, cilt yaşlanması üzerinde dışsal sebeplerden birisidir. Uzun müddet güneşe maruz kalan ciltte lekelenmeler, sarkmalar ve kırışıklıklar oluşabilir.
- UV ışınları, cildin kolajen üretiminin azalmasını sağlayarak cilt dokusunu zayıflatır.
- Güneş yanıkları, vücutta hücre hasarına yol açarak cildin erken yaşlanmasına sebep olur.
Peki güneş gibi yararı olan bir şeyin kötü etkilerinden nasıl korunabiliriz?
· Güneş ışınının fazla olduğu yere çıkmadan önce güneş kremleri kullanmak oldukça işe yarayacaktır.
- Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatlerde (10:00 - 16:00) direkt olarak ışınlara maruz kalmaktan kaçınmalısınız.
- Şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlar kullanmak büyük ölçüde sizin korunmanızı sağlar.
4. Stres ve Düzensiz Uyku
Uyku ve stres, vücudun en önemli bileşenlerindendir. Uyku, sizin vücudunuzun rahatlamasına, beyninizin düzene girmesine yardımcı olur. Stres ise belirli dozda olduğu sürece gelişiminiz için iyidir fakat orantısız ve büyük stresler yaşamak sizi olumsuz etkiler. Yeterli alınmayan uyku ve stres, sizin hormon dengenizi bozarak erken yaşlanmanıza sebep olur.
- Stres hormonu olan kortizol, cildin yenilenme sürecini yavaşlatarak ciltte kırışıklık oluşumunu artırır.
- Uyku esnasında vücut kendisini onarır, bu sebeple yetersiz uyku erken yaşlanmanın psikolojik en büyük belirtilerindedir.
Günün belirli saatlerinde yatıp kalkmak, her gün en az 7-8 saat uyumak sağlık açısından en iyi düzendir. Uykuya dalmadan en az 30 dakika önce bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazlardan uzak durmak oldukça önemlidir. Meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri ile stres yönetim tekniklerini öğrenip bunları hayatınızda kullanmak, sizin stresinizi daha iyi yönetmenizi sağlar.
5. Hareketsiz Yaşam Tarzına Sahip Olmak
Egzersiz, sağlık için olmazsa olmazlardandır. Sizin daha dinç olmanıza, hayata daha pozitif bakmanıza yardımcı olur. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmamak, vücudunuzun kan dolaşımını yavaşlatarak cilt sağlığınız üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Ayrıca, hareket etmeyen vücutta, kas kaybı, kas esnekliği gibi olumsuz durumlar oluşabilir.
- Egzersiz yapmak, kan dolaşımını artırarak cilt hücrelerinin daha fazla oksijene ulaşmasını sağlar.
- Terlemek, vücuttaki zararlı toksinlerin uzaklaştırılmasında en doğal ve hızlı metotlarındandır. Haftada en az 3-4 gün düzenli egzersiz yapmak.
Günlük hayatınızda sürekli olarak oturmaktan kaçının ve hareketinizi artırmaya özen gösterin. Fitness, yoga ve yürüyüş gibi spor dalları ile uğraşarak kaslarınızı güçlendirebilir ve yaşlanmanızın önüne geçebilir, daha genç hissedebilirsiniz.
6. Genetik Faktörler ve Hormon Seviyeleri
Bazı insanlar, doğuştan bir takım genetiklere sahip olabilirler. Bunlardan birisi de genetik olarak hızlı yaşlanmaktır. Ayrıca, hormonlarınızın düşük oluşu veya hormon seviyelerinizdeki dalgalanmalar, genetik yatkınlığınız ile birleştiğinde oldukça hızlı bir şekilde etkisini göstererek sizin yaşlanmanızı hızlandırabilir.
- Menopoz sonrası kadınlarda östrojen seviyelerinin düşmesi, cilt kırışıklıklarına ve kuruluğuna sebep olabilir.
- Testosteron seviyelerindeki azalışlar, erkeklerde enerji düşüklüğüne, kas kaybına ve saçların daha hızlı dökülmesine yol açabilir.
Peki, bu olumsuzluklarımızı nasıl önleyebiliriz?
- Hormon seviyelerinizin dengede olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek, olumsuz bir durumda erkenden müdahale etmenize yardımcı olur.-
- Genetik yatkınlığı olan kişilerin hayatını daha sağlıklı yaşama çevirmeleri gerekmekte ve daha mutlu şekilde yaşamaları gerekmektedir.
Erken yaşlanma, sadece genetik faktörlerle sınırlı bir durum değildir. Sigara ve alkol kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı güneşe maruz kalma, düzensiz uyku, stres ve hareketsiz bir yaşam tarzı bu süreci hızlandıracak unsurlar arasında yer alır. Fakat sağlıklı bir yaşam tarzı benimsediğinizde, dengeli beslenmeye başladığınızda, düzenli bir şekilde egzersiz yaptığınızda ve stresten uzak durduğunuzda yaşlanma sürecinizi yavaşlatmanız mümkündür.

- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil