Uykusuzluk Neden Olabilir?

Uykusuzluğun nedeni, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda uykusuzluk çeşitli fiziksel sağlık problemlerinden kaynaklanırken bazı durumlarda ise psikolojik etkenlerden dolayı meydana gelebilir. Uykusuzluğun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Psikolojik Problemler
Uykusuzluğun psikolojik problemlerden dolayı meydana gelebilen bir sorun olmadığını düşünüyorsanız büyük bir yanılgı içinde olabilirsiniz. Gerçekten de psikolojik problemler hem somut hem soyut etkleri ile uykusuzluğa sebep olabilir. Özellikle de depresyon, obsesif komulsif bozukluk ya da şizofreni gibi ağır psikolojik problemler başta olmak üzere psikolojik sorunların neredeyse tamamı uykusuzluğa sebep olabilir. Uykusuzluğa sebep olan psikolojik sorunlarda bireyin hem hormon dengeleri hem zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilendiği için uyku problemi bir döngü haline gelebilir. Psikolojik problemlerden dolayı uyuyamama, çok fazla uyuma ya da uyunsa bile yorgun hissetme gibi durumlar görünebilir.
Hamilelik
Hamilelik, bir bireyin hem fiziksel hem psikolojik açıdan değişimler yaşadığı bir süreçtir. Hamilelikten dolayı uyku problemleri meydana gelebilir. Özellikle de son 3 aylık dönemde anne adayının rahat uyuyabileceği bir pozisyon bulmakta zorlanması, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyması ve hormon dengesinin bozulması ile birlikte negatif bir ruh ahline içerisinde olması gibi durumlar; uykusuzluğa sebep olabilir.
Mavi Işık Maruziyeti
Mavı ışık, bilgisayar ya da telefon ekranı gibi ekranlardan yayılan bir ışık türüdür. Bu ışık, melatonin hormonunun baskılanmasına ve uyku döngüsünün bozulmasına sebep olabilir. Bu yüzden çok fazla ekrana baktığınız günlerde uykuya dalma ya da kaliteli bir uyku çekme konusunda çok sorun yaşayabilirsiniz.
Magnezyum Eksikliği
Magnezyum, insan vücudunun yeteri kadar melatonin üretmesini sağlayan ana maddelerden bir tanesidir. Bu yüzden magnezyum eksikliği uykusuzluk problemine sebep olabilir. Buna ek olarak magnezyum eksikliğinden dolayı uyku esnasında kas kramplarının yaşanması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Bu durumlar da uykunun bölünmesine ve uyku kalitesinin düşmesine sebep olur.
Yoğun Stres
Yoğun stres, uykusuzluğa neden olan bir sorundur. Hem fiziksel hem psikolojik sağlığa etki eden yoğun stres, bireyin kortizol hormon seviyesinin çok fazla artmasına sebep olur. Kortizol hormonunun çok fazla artması, vücudun sürekli olarak uyanık ve tetikte hissetme ihtiyacı duymasına sebep olur. Bu yüzden uykuya dalmak zorlaşır. Buna ek olarka yoğun stres, kaygılı düşüncelere sebep olduğu için de uyku kalitesini etkiler ve uykusuzluğa sebep olabilir.
Kronik Ağrı
Bazı fiziksel sağlık problemleri kronik ağrıya sebep olabilir. Kronik ağrıda birey neredeyse sürekli olarak acı ve ağrı hisettiği için rahatlayamaz. Rahatlayamamanın sonucunda uykuya dalması zorlaşır. Örnek olarak kırıklar ve huzursuz bacak sendromu gibi sağlık problemlerinden dolayı kronik ağrı ve dolayısıyla uykusuzluk söz konusu olabilir.
Ortamın Uyumaya Uygun Olmaması
Birçok kişi ideal ve kaliteli uyku için bazı ortam şartlarının söz konusu olması gerektiğini bilmez. Bir insanın sağlıklı bir şekilde uyuması için sesten, kötü kokudan ve aşırı sıcak ya da soğuktan uzak bir ortamda bulunması gerekir. Bu şartlara sahip olmayan ortamlarda uykusuzluk problemi tetiklenebilir.
Yeteri Kadar Enerji Harcamamak
Uykuda dalmak için en önemli etkenlerden bir tanesi yeteri kadar enerji harcamaktır. Düzenli olarak spor yapan ve aktif bir hayat yaşayan bireyler genellikle uykusuzluk problemi ile karşı karşıya kalmazlar. Bu durumun temel sebebi, aktivite esnasında enerji kaybetmeleri ve bu enerjiyi geri alabilmek için uyku ihtiyacının artmasıdır. Yeteri kadar enerji harcayamamaktan dolayı uykusuzluk problemi yaşarsanız her gün en azından 30 - 60 dakikalık yürüyüşler yaparak bile uyku probleminizi çözebilirsiniz.


- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil