İlişkilerde Güven Nasıl İnşa Edilir? Güven İnşa Etmek İçin 13 Etkili Yöntem!

0
228

Güven, her türlü ilişkinin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasına yardımcı olan temel unsurlardan bir tanesidir. Güvensizlik bireyin hem kendisine hem ilişki kurduğu kişiye zarar vermesine sebep olarak olumsuz durumlara yol açabilir. Gelin, ilişkilerde güven nasıl inşa edilir ve güven inşa etmenin etkili yönleri nelerdir birlikte göz atalım. 

İlişkilerde Güven İnşa Etmenin 13 Yöntemi 

1. Düzgün ve Doğru Bir Başlangıç Yapmak 

Arkadaşlık ilişkisi ya da romantik ilişkiler fark etmeksizin her türlü ilişkide başlangıç önemlidir. Düzgün ve doğru bir başlangıç yapmamak demek ilk andan itibaren güvensiz olmak ya da karşı tarafta güvensizlik yaratmak anlamına gelebilir. Samimiyeti arttırmak ve bağları güçlendirmek için biraz beklemek gibi hareketler sayesinde ilişkilerinizde doğru bir başlangıç yapabilir ve güven oluşturmak için sağlam bir temel kurabilirsiniz. Unutmayın ki yanlışlıklar ve garipliklerle başlayan ilişkiler genellikle kısa sürede yıkıcı şekillerde sona erer. 

2. Tutarlı Davranışlar Sergilemek

Ünlü psikolog John Gottman’a göre güvenli bağlar kurabilmenin temel kurallarından bir tanesi tutarlı davranışlar sergilemektir. Tutarlı davranışlar denildiği zaman birçok kişinin aklına sürekli pozitif ve hoş davranışlar sergilemek gelse de durum aslında böyle değildir. Olumsuz duygular ve durumların bile tutarlı, zamanla sindirilerek yaşanması ve ani duygu değişimlerinin söz konusu olmaması tutarlı davranmak anlamına gelir. Her ilişkide olumsuz deneyimler söz konusu olabilir ama bu deneyimler karşısında tutarlı davranmak ve anlık kararlardan kaçınmak tutarlı bir imaj çizerek karşı tarafa güven vermenize yardımcı olabilir. 

3. Tarafların Birbirlerinin Aynası Olabileceğini Unutmamak 

Kulağa ilginç ve belki de fazla zalimce gelse de ilişkilerde taraflar birbirlerinin aynası haline gelebilir. Örnek olarak partnerine güvenmeyen ve onun güven vermeyecek davranışlar sergilediğini ima eden bir insan aslında kendi yansımasını görüyor olabilir. Bu yüzden ilişkilerinizde güven inşa etmek istiyorsanız sizin de güven yaratacak tavırlar ve hareketler sergilemeniz gerektiğini unutmamalısınız. İlişkilerde güven kadar önemli bir kavramın her iki taraf için de önemli olması ve bu doğrultuda olumlu davranışlar sergilenmesi, güven inşa etmenin temel kurallarından bir tanesidir. 

4. Sabırlı Davranmak

İlişkilerde güven inşa etmek söz konusu olduğu zaman birçok birey bu konuda aceleci davranır. Aslında sağlıklı ve sağlam ilişkilerde güven, zamanla kurulur. Örnek olarak henüz birkaç gündür ya da birkaç haftadır tanıştığınız bir insana güvenmeniz pek söz konusu olamaz. Buna ek olarak bu kadar kısa süredir tanıdığınız birinin de size %100 güvenmesini beklemezsiniz. Güvenli bağlar, zaman ve dolayısıyla yaşananların etkisi ile oluşur. Bu yüzden ilişkilerde güven inşa etmeye çalışırken aceleci davranmayın. 

5. Sözlerin Tutulması 

İlişkilerde güven inşa edebilmek için temel kurallardan bir tanesi sözlerin tutulmasıdır. Burada bahsedilen sözlerin illa çok büyük çaplı sözler olmasına gerek yoktur. Birine onu arayacağınıza dair söz verdikten sonra onu aramamanız bile sözünüzü tutmamanız ve güvensizlik yaratmanız anlamına gelir. Büyük ya da küçük fark etmeksizin verdiğiniz tüm sözleri tutmaya ve tutamayacağınız sözler vermemeye dikkat edin. Aksi takdirde tutmadığınız küçük sözlerle bile karşı tarafın gözünde güvenilmez biri haline gelebilirsiniz. 

6. Şeffaf Olmak 

İlişkilerde güven inşa etmenin en etkili yollarından bir tanesi şeffaf olmaktır. Özellikle de samimi ilişkilerinizde şeffaflık, güvenli bağlar kurmaya yardımcı olacaktır. Düşünceleriniz ve duygularınız hakkında yalan söylemeden doğrudan paylaşımlar yaparak şeffaf biri haline gelebilirsiniz. İlişkilerde duygular ve düşünceler hakkında şeffaf olmak yalnızca güven açısından değil karşı tarafın sizi anlaması ve ilişki dinamiğinizin doğru bir şekilde oluşması açısından da çok önemlidir. 

7. Bireysel Sınırların Göz Ardı Edilmemesi 

Birçok kişi güven inşa etmenin sınırları ortadan kaldırmak olduğunu düşünse de durum aslında böyle değildir. Güvenli bağlanma stilinde bireysel sınırlar göz ardı edilmez ve çiğnenmez. Tam tersine birbirlerine güvenli bir şekilde bağlanan bireyler, birbirlerinin bireysel sınırları hakkında oldukça özenli davranırlar. Karşı tarafa karşı bireysel sınırlarınıza dair net çizgiler çizmek ve onun çizgilerine de dikkat etmek, güvenli ve saygılı bir ilişki inşa etmenize yardım olacaktır. Unutmayın ki bireysel sınırlar güvensizlik, ihanet ya da sevgisizlik ile ilgili değil bireysel bir durumdur ve ilişkiye zarar vermek yerine fayda sağlar. 

8. Aktif Bir Dinleyici Olmak 

Carl Rogers’a göre etkili iletişimin ve güven kazanmanın en önemli yollarından bir tanesi aktif bir dinleyici olmaktır. Aktif dinleyiciler yalnızca karşı tarafın sözünü kesmemekle kalmayıp aynı zamanda karşı tarafın cümlelerinin altında derin anlamlar da ararlar. Bu anlamlar sayesinde karşı tarafın isteklerine, düşüncelerine ve hislerine doğru bir şekilde yanıt verebilirler. Tarafların zaman zaman aktif bir dinleyici olabildikleri etkileşimler sayesinde ilişkideki güven artacaktır. Aktif dinlemeyi daha fazla pekiştirmek için göz teması kurmak ve karşı tarafın duraksadığı noktalarda jest ve mimiklerle geri bildirimler vermek gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. 

9. Yargılamadan Dinlemek ve Destek Olmak 

Güvenli bağların kurulduğu ilişkilerin ortak noktalarından bir tanesi tarafların birbirlerini yargılamadan dinlemeleri ve destek olmalarıdır. Karşı tarafın duyguları, düşünceleri ve hisleri sizin standart doğrularınıza ters düşüyorsa bile onu yargılamadan dinlemeye ve destek olmaya çalışmanız, güvenli bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın ki karşı tarafı yargılamaya ve ona psikolojik destek sunmamaya başlarsanız size güvenmemeye ve sizinle paylaşım içerisinde olmayı kesmeye başlayabilir. 

10. İlişkileriniz Hakkında 3. Şahıslara Çok Fazla Detay Vermemek 

Birçok kişi bir ilişkide güven oluşturmanın yalnızca iki taraf arasındaki etkileşimlerle ilgili olduğunu sansa da durum aslında böyle değildir. Tarafların 3. şahıslarla yaptıkları paylaşımlar da ilişkideki güveni arttırabilir ya da azaltabilir. Özellikle de samimi ilişkilerinize dair özel detayları ya da ilişki içerisinde olduğunuz insanın size verdiği sırları 3. şahıslarla paylaşmak, o ilişkide bir daha güven inşa edememek anlamına gelebilir. Buna ek olarak ilişkiler hakkında 3. şahıslara çok fazla detay vermek, bu şahıslar tarafından yanlış yönlendirilmenize ve ilişkilerinizin sonlanmasına da yol açabilir. 

11. Eleştiriye Açık Olmak 

Carol Dweck gibi ünlü psikologların büyük bir çoğunluğuna göre sürdürülebilir ilişkilerde tarafların sabit fikirli olmaktan vazgeçmeleri ve eleştiriye açık olmaları gerekir. Özellikle de yapıcı eleştiriler söz konusu olduğu zaman hemen savunmaya geçmek yerine dinlemek gerekir. Unutmayın ki eleştiriler her zaman sizi yargılamaya yönelik olmaz ve bazı eleştiriler sayesinde yanlış davranışlarınızı anlayarak ilişkilerinizi düzeltme şansı bulabilirsiniz. Özellikle de güven konusuna dair yapılan yapıcı eleştirileri dikkate almak, güven inşa etmeye yardımcı olacaktır. 

12. Anılar Biriktirmeye Çalışmak 

Güvenlı bağların zamanla oluşması demek aslında güvenli bağların anılarla birlikte oluşması anlamına gelir. Olumlu ya da olumsuz fark etmeksizin farklı durumlarda yan yana olmak demek güven inşa edecek anılar biriktirmek anlamına gelir. Birlikte tatile çıkmaktan hastaneye gitmeye kadar birçok farklı aktivite karşınızdaki insanla birbirinizi daha iyi tanımanıza ve güvenmenize yardımcı olabilir. Bu anılardan elde edeceğiniz güven gibi samimi duygular, ileride yaşanacak zorluklar karşısında ayakta kalacak bir ilişki inşa etmenize yardımcı olacaktır. 

13. Affetmeyi Bilmek 

Her insan zaman zaman hata yapabilir ve bu yüzden her ilişkide olumsuz deneyimler söz konusu olabilir. Şiddet ve istismar gibi ekstrem durumlar dışındaki olumsuz deneyimlerde karşınızdaki insanı affetmeyi bilmek, güven inşa etmeye yardımcı olacaktır. Ancak karşınızdaki insanı hatalarından dolayı affettiğinizi söylemenize ve hayatınızdan çıkarmamanıza rağmen bu hataları affetmezseniz sürekli olarak derin ve olumsuz konuları deşen biri haline gelebilirsiniz. Bu durum tarafların birbirlerine olan güvenlerini kaybetmelerine ve zamanla birbirlerinden uzaklaşmalarına sebep olabilir. Unutmayın ki samimi ilişkilerde kindarlık, bir ilişkiyi daha yavaş ve acılı bir şekilde sonlandırmak anlamına gelir. Böyle bir durum da her iki tarafa da zarar verir ve oldukça anlamsızdır. 

Love
1
Ara
Kategoriler
Devamını oku
SEO
Yandex SEO Siteme Fayda Sağlar Mı?
Son yıllarda arama motoru dediğimizde tüm odak noktası Google olduğu için Yandex SEO...
By Muhammed Murat 2025-04-02 10:54:44 0 694
Yaşam
Doğru İlişkilerde Aşk Burçları Hangileri?
Her ne kadar çok özel bir duygu olmasına karşın herkese nasip olmayan aşk...
By Muhammed Murat 2025-04-22 08:13:51 0 259
Nedir
Gizemli Mit: Şahmaran Efsanesi Nedir?
Yıllar önce Netflix dizisiyle bir anda araştırmalara konu olan Şahmaran efsanesi nedir?...
By Muhammed Murat 2025-04-04 07:09:31 0 893
Tiyatro
Tiyatro Kökenlerine Yolculuk
21.yüzyıl ortalarına doğru ilerlerken tiyatro için vazgeçilmez bir sanat dalı...
By Muhammed Murat 2025-04-03 09:21:17 0 842
Nedir
Bamya Tohumu Nedir? Bamya Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?
Hemen her gün kilo vermek isteyenler için yeni ürünler çıkarken uzun...
By Muhammed Murat 2025-04-22 07:59:49 0 313