Obezite Hastalığı Nedir?

Halihazırda her yaştan insan için büyük bir tehdit halini alırken obezite hastalığı beraberinde birçok problem ortaya çıkar. Temelde yağ kitlesinin vücutta giderek artması olarak tanımlanır. Bu durumun bir başka anlamı ise kişinin kilosunun boyuna oranla azami sınıra ulaşmasıdır. Her geçen gün artan obezite oranlarıyla mücadele konusunda da ülkelerin yapmaya çalıştıkları vardır. Ancak yine de riski çok yüksek bu duruma karşı çözümlerin etkisi sınırlı kalır. Peki, obezite belirtileri nelerdir?
Obezite Belirtileri
Vücutta baş gösteren yağlanma sonucunda kişinin hayat kalitesi büyük oranda düşer. Halihazırda obezite olup olmaması yağlanmaya bağlı gelişir. Bununla birlikte vücut kitle endeksi ölçümüyle hemen obez olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Son derece kolay olan bu matematik hesabıyla hangi gruba girdiğinizi de öğrenmiş olursunuz.
Vücut Kitle Endeksi Hesaplama
Boyunuzun karesini alarak kilonuza bölerek çıkan sonuca göre obez riskinizi görmüş olursunuz. Örnek vermek gerekirse 1.80 boyundaki ve 100 kilo ağırlığındaki bir erkeği değerlendirelim. İlk olarak 1.8X1.8 işlemiyle karesi alınır ve sonuç 3.24 olur. 100 /3.24 ile vücut kitle endeksi 30.4 çıkar.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan vücut kitle endeksi verilerine göre 18.5 altında olması zayıf göstergesidir. 18.5 ile 24.9 arasında olanlar normal kilolu kabul edilir. Ardından 25 ile 29.9 arası fazla kiloludur. 30 ve 39.9 ise obez hastalığı teşhisi olan kişileri ifade eder. 40 üstünde ise ileri derece obez yani morbid obez sınıfıdır.
Obezite Hastalığı Nasıl Olur?
Birçok farklı nedene sahip obezite hastalığı, tek başına var olmaz. Mutlaka beraberinde birçok rahatsızlığı da getirecektir. Bundan dolayı tedavisi için zaman kaybı büyük bir risktir. Aşırı ve yanlış beslenmeye bağlı ortaya çıkabileceği gibi devamlı hareketsiz yaşamı tercih etmek de davetiye çıkarır. Ayrıca genetik ve psikolojik nedenleri de vardır. Kullanılan çeşitli ilaçlarında özellikle kilo aldırıcı etkiye sahip olduğunu unutmayalım. Bununla birlikte kadınlarda doğum sonrasında obezite riski hep vardır.
Kişinin eğitim durumu, geliri ve şüphesiz ki kültürel etkileri de obezite konusunda belirleyici rol oynar. Mutlaka spor ve egzersiz yapması gereken insanoğlu, sağlıklı olduğu kadar dengeli beslenmeye de özen göstermelidir.
Obezite Hangi Hastalıklara Davetiyedir?
Başta Tip 2 diyabet olmak üzere çeşitli şeker sorunları kaçınılmaz olur. Ayrıca yüksek tansiyon ve kolesterol gibi çok bilinen hastalıklardan dolayı kişinin hayat boyu ilaç kullanımı gerekebilir. Karaciğerle ilgili problemlerin ana sebeplerinden birisi de obezitedir. Karaciğerin giderek yağlanması ve damar sertliği oluşumlarıyla kalp hastalıklarının habercisi halini alır. Eklem bozuklukları da yine obezite sonrasında yaşanabilir.
Kişinin hayat şartlarını zorlaştıran obezite hastalığı, mutsuzluk ve halsizlikle beraber depresyon kaynağı olabilmektedir. Kadın vücudu için adet düzensizlikleri oluşması da yine hormonal bozukluklarda yaşanabilir. Ancak yine de sağlıklı bir vücut için obezite hastalığı tedavisi zor değildir.
Obezite Hastalığı Tedavisi
Öncelikle kilonuzun kaç olursa olsun çok daha iyi bir hale gelebileceğinizi unutmayın. Psikoloji bu süreçte büyük rol oynarken sağlıklı bir şekilde uygulanacak metotlarla tüm yağlarınızdan kurtulabilirsiniz. Basit bir hesap yapacak olursak bedenin ihtiyacından daha fazla enerjinin depolanmaması adına bir yol izlenir. Fazla gıda depolanması sonucunda yağlanma artarken bunun önüne geçerek hızlı kilo verebilirsiniz.
Halihazırda diyet sayfamızdaki alternatifli seçeneklerden kendinize uygun olanları da seçebilirsiniz. Kişiye özel diyetlerin belirlenmesi de çok daha iyi olur. Mutlaka diyet programına uyarak ve günlük spor yaparak kilolarınıza elveda diyeceksiniz. Ayrıca davranış değişikliği tedavisi ile ilaç kullanımları da yine uzman hekimlerce söz konusudur. Çok kapsamlı bir süreç olmasından ötürü diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist yardımlarıyla süreçler devam eder. Uzman hekim, iş birliği çerçevesinde kişinin obez sorununu giderir.
Obez Hastalığı Riski Varsa Neler Yapılır?
· Hazır gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız.
· Şeker ve tuz tüketimini en az seviyeye indirmelisiniz.
· Vücut için gerekli olan su tüketimini sağlamalısınız.
· Kızartma yerine haşlama yöntemiyle yemeklerinizi hazırlamalısınız.
· Porsiyonlarınızı küçülterek daha yavaş bir şekilde tüketmelisiniz.
· Her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenmeyi sağlamalısınız.
· Alkol ve sigara ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.
Obezite Hastalığıyla Kanser Bağlantısı Nedir?
Şüphesiz ki yağ dokularının giderek büyümesiyle tahrip olma ihtimali artar. Östrojen üretimi gerçekleştiği gibi yüksek insülin direnci oluşumu da tümör riskini ortaya çıkarır. Rahim ve meme kanserleri için obez vücut son derece uygundur. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçsüz kalması sonucunda da diğer kanserlerle tanışma ihtimali artar.


- Genel
- Sanat
- Fitness
- Film
- Yemek
- Oyunlar
- Sağlık
- Muzik
- Spor
- Alışveriş
- Edebiyat
- Mobil
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
- Bilim
- Yaşam
- Nedir
- SEO
- Teknoloji
- Donanım
- İnternet
- Tiyatro
- Webmaster
- Otomobil