İki Bayram Arası Düğün Olmaz Mı?

0
896

Halk ağzı için yaygın olan iki bayram arası düğün olmaz sözünün kökeni nedir acaba? Nasıl ve neden böyle bir anlayışın ortaya çıktığına hep birlikte bakalım. Öncelikli olarak dini bir açıdan değerlendirdiğimizde İslami bir karşılığı yoktur. Hem Diyanet hem de diğer ülkelerin dini kaynaklarında böyle bir engelleme söz konusu değildir. Bununla birlikte herhangi bir kısıtlama olmayacağı da açıktır. Çünkü nikah ve düğün süreçleri son derece önemlidir. Kişilerin evlilikler yaşaması da çokça tavsiye edilen bir durumdur. Peki, iki bayram arası düğün olmaz sözü nereden geliyor?

webtabi_dd6e1fc03ea8f9dd3fbb407d31093839.jpg

Cahiliye Dönemi Gelenekleri

Söz konusu inanış aslında birçok farklı nedenden kaynaklanmış olabilir. Halihazırda Arabistan Yarımadası için geçerliliğe sahiptir. Bununla birlikte İslam öncesinden kalma anlayışlardan birisidir, diyebiliriz. Çünkü iki geçerli olayın yaşanmış olabileceği tarihler çok eskidir.

Veba Salgını Olayı

Arapların yaşadığı en trajik olaylardan bir tanesi Şevval ayında vuku bulan veba salgınıdır. Çok eski tarihlerde yaşanmış bu olay, Şevval ayı içerisinde vuku bulmuştur. Ramazan ayından sonraki ay olan Şevval, bu açıdan çok karamsar bir algıya sahiptir. Ramazan ile Kurban Bayramları arasında yer aldığı için çoğunlukla üzüntü dönemidir. Kişilerin uğursuzluk inancı da buradan gelir. Bundan ötürü iki bayram arası düğün sırf bu ay için yapılmaz. Vebanın binlerce kişiyi öldürmesi yüzünden bu ayın tam anlamıyla bir şanssızlık getirdiğine dair batıl inanç hakimdir. Putperest zamanlarında ise kabile reisleri, Şevval ayında nikahlanmayı yasaklamıştı. Bunun etkisiyle ortaya çıkan bu söz, günümüzde de varlığını devam ettiriyor.

webtabi_b3201acaa64df9ee8ad811b25d765a01.jpg

İki Bayram Arası Düğün Olmaz!

Bir başka gerekçe ise yine putperestlik dönemi Arabistan Coğrafyasına aittir. Söz konusu bölgede hayvancılık çokça yaygındı. Bununla birlikte tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin kazançları çok sınırlıydı. Sadece yılda iki kez alışveriş yapma imkanları olduğu için dini bayramların önemi büyüktü. İki bayram öncesinde alışverişler yapılarak yıllık eşyalar alındığı için bütçe oluşturmak çok zordu. Bundan dolayı iki bayram arası düğün yapılmaması mecburiydi. Çünkü düğün için gerekli maddi gelir yoktu ortada. Bayramların geçmesinden sonra düğünlerin yapılması ise aileleri çok daha rahat bir şekilde alışveriş yapmaya teşvik ederdi. Doğrudan ekonomik gerekçelerle dillere pelesenk olmuş bu sözün ve anlayışın dini bir değeri ise yoktur.

Like
1
Ara
Kategoriler
Devamını oku
Webmaster
Webtabi Webmaster Forumu
Webtabi Webmaster Forumu Webtabi Webmaster Forumu, dijital dünyanın dinamik ve sürekli...
By WebTabi Sosyal 2025-03-16 11:48:39 0 1K
Webmaster
Uzmanlaşmanın Adı: Topical Otoriter Nasıl Olurum?
Düzenli içerikler sunmanın giderek önem kazandığı internet dünyasında...
By Muhammed Murat 2025-04-11 09:44:07 0 1K
Sağlık
 Doğal Yollarla Tansiyonu Dengelemenin Etkili Yöntemleri
 Doğal Yollarla Tansiyonu Dengelemenin Etkili Yöntemleri Tansiyonu dengede tutmak, kalp...
By Batuhan UNALIR 2025-04-08 18:51:15 0 1K
Webmaster
Wordpress Türkçe Tema Kullanımı
İnternet sitelerinin çok daha pratik olmasını sağlayan Wordpress Türkçe tema...
By Muhammed Murat 2025-04-17 08:20:10 0 232
Webmaster
Web Sitesi Açmanın Maliyetleri
Hızlı ve kolay bir şekilde Google Blogger üzerinden bir sayfa açmak her ne kadar...
By Muhammed Murat 2025-04-06 10:21:04 0 761